Het Laatste Nieuws

Weetjes over en activiteiten van Drukkerij Riezebos

Een goede foto maakt een betere afdruk

Het komt regelmatig voor dat we foto’s ontvangen die niet geschikt zijn op er een mooie kaart van te maken. Dat komt doordat de foto te klein is om te kunnen afdrukken. Het aantal beeldpunten is onvoldoende om een mooie afdruk te maken op een printer of op een drukpers. Ook is het soms niet toegestaan om foto’s te gebruiken omdat er een auteursrecht op zit. Om teleurstellingen te voorkomen hebben we op een rij gezet waar een foto aan moet voldoen om een goed resultaat te krijgen.

Groot genoeg
Resolutie wordt gemeten in dpi (dots per inch), het aantal punten per inch. Beeldschermen werken op een resolutie van 72 dpi, daarom zal voor gebruik op een website deze resolutie voor het beeldmateriaal voldoende zijn. Voor druk- en printwerk is echter een resolutie van 300 dpi nodig, ruim vier keer zoveel als voor een beeldscherm.
Op internet zijn via de bekende zoekmachines veel foto’s te vinden. Deze foto’s zijn in de regel alleen geschikt voor beeldschermen en hebben dus een te lage resolutie om tot een goed afdrukresultaat te komen. Beter is om te werken met de originele foto’s van een fotograaf.

Auteursrechten respecteren
Op alle afbeeldingen op internet rusten auteursrechten, tenzij anders aangegeven. Er zijn diverse websites die tegen een gering bedrag prima afbeeldingen leveren zoals www.shutterstock.com en www.depositephotos.com. Een site met gratis afbeeldingen is www.pixabay.com.

E-mail problemen voorkomen
Het komt voor dat de resolutie van de foto groot genoeg is om af te drukken maar dat het in de verzending via e-mail mis gaat. Het gebruikte e-mailprogramma maakt het bestand kleiner. Dit is een instelling in elk e-mailprogramma die eenvoudig uit te schakelen is. Schakel deze optie daarom altijd uit of gebruik een internet verzendprogramma zoals www.wetransfer.com.

Liggend of staand
Bij het kiezen van een foto is het verstandig om te kijken hoe de foto afgedrukt wordt. Is de kaart liggend of staand? Een staande foto op een liggende kaart kan natuurlijk altijd, maar als de foto over de hele breedte gedrukt moet worden, dan zal er aan de boven en/of onderkant van de foto een gedeelte afgesneden worden. Bij een liggende foto op een staande kaart geldt hetzelfde, maar dan wordt er aan de linker en/of aan de rechterzijde van de foto afgesneden.

Overleggen helpt
Bestaat er twijfel over het mogelijk gebruik van een afbeelding, neem dan gerust contact met ons op. Een enkel telefoontje kan een hoop vertraging in de productie schelen.
Bel: 0174-527152, of mail: info@drukkerijriezebos.nl

 

BewarenBewaren